Planul Enel pentru români: când trece la energie regenerabilă, când scăpăm de cărbune

de: Ozana Mazilu
27 09. 2021

Enel are planuri mari în ceea ce privește energia din surse regenerabile. Iată ce are de gând să facă compania italiană de utilități.

Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile până în 2030. Scopul este de 145 de GW instalaţi, potrivit unui comunicat al companiei, scrie Agerpres.

Enel vrea triplarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile

Dialogul la nivel înalt al ONU este prima reuniune ONU din ultimii 40 de ani la nivelul liderilor dedicată exclusiv provocărilor din domeniul energiei. Enel și-a prezentat, la acest eveniment, angajamentele sale menite să accelereze realizarea Obiectivului Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD) 7.
Acest proiect presupune asigurarea accesului la sisteme energetice accesibile, fiabile, durabile şi moderne pentru toţi, dar şi eliminarea emisiilor nete.

Proiectul Energy Compact al Enel include mai multe angajamente. În primul rând, accelerarea eliminării cărbunelui, de la 2030 la 2027 și triplarea generării de energie din surse regenerabile la 145 GW până în 2030, de la aproximativ 49 GW în 2020.

De asemenea, compania de energie electrică vrea să atingă o capacitate de stocare de 20 TWh şi Demand Response de 20 GW, până în 2030. Mai mult, prin acest proiect se urmărește reducerea emisiilor de GES, conform Scope 1 la 148 gCO2eq / kWh până în 2023 şi 82 gCO2eq / kWh în 2030, de la aproximativ 214 gCO2eq / kWh în 2020.

Și creşterea numărului de puncte de încărcare a vehiculelor electrice la peste patru milioane şi a celui de autobuze electrice la peste zece mii, până în 2030 se numără printre obiectivele companiei.

Mai mult, Enel își dorește să atingă un număr de 5,6 milioane de beneficiari de noi conexiuni în zonele rurale şi suburbane, în perioada 2020-2030. Prin acest lucru, vrea să sporească fiabilitatea, calitatea şi digitalizarea serviciului către toţi utilizatorii.

Ar putea fi prima țară cu 100% energie regenerabilă: cât de aproape a fost în 2020

Nu multe sunt țările care înțeleg importanța tranziției la energie regenerabilă, dar Scoția se află printre ele și termină în curând tranziția de la cărbuni și petrol.

În urmă cu aproximativ un deceniu, în 2011, Scoția a anunțat că își propune să treacă pe surse de energie electrică regenerabilă în 2020. Țara nu și-a atins scopul de 100%, dar a fost foarte aproape, cu 97,4% din curentul electric consumat provenind din turbine eoliene, panouri solare și alte soluții alternative.

Conform datelor obținute de BBC, Scottish Renewables, autoritatea națională responsabilă de tranziția către energie regenerabilă, a publicat un raport foarte detaliat în legătură cu această performanță. În documentul disponibil la această adresă, poți vedea cum în 2020 s-a înregistrat o creștere de 8% față de 2019, în ceea ce privește utilizarea energiei regenerabile.